måndag 30 oktober 2017

Blånadssvamp virke

De växer i död ved eller virke , där de kan penetrera några millimeter. Blånad är ett svampangrepp och sprids med luftburna sporer. En del insekter bär med sig blånadssvamp.


Blånadssvamp virke

Blånadssvamp har egenskaper mellan mögel och röta. Blånaden växer till sig i splintveden men stannar. Olämplig hantering – som felaktigt förfarande vid torkning,.


Svampmycelet som sprider sig över virket innehåller melanin och kan därför färga sin angrepsyta svart, blått, grönt. Mögel uppkommer även på virke som lagras på olämpligt sätt, till exempel om det ligger oskyddat under längre tids nederbörd. Men är det fuktigt nog för blånadssvamp kan också andra mikrober växa som är bevisat hälsoskadliga. Detta leder i regel inte till någon större skada.


Basväg Väg för utforsling av virke. Svampen gynnas av fuktiga förhållanden och. Ofta vindfällen och kvarlämnat virke. För att övervinna trädets försvar måste många granbarkborrar angripa trädet samtidigt.


Obarkat virke som ligger kvar i skogen löper stor risk att angripas av insekter och blånadssvampar om det inte transporteras ut i tid. Det kan bli en yngelplats. Sveriges provnings- och forskningsinstitut, SP, tog prover på virket som visade sig innehålla mögel och blånadssvamp trots att det inte gick att se med blotta ögat.


Annat är om röta tagit sig in i virket och skadat detta allvarligare. Problemet som kan uppstå med för mycket virke i lager är att virkeskvalitén kan försämras eftersom det kan bli angripet av blånadssvamp. I samband med att granbarkborren koloniserar stående eller vindfällda träd eller obarkat virke infekteras veden. Grantimmer angripet av blånadssvamp. Eftersom timret skulle vara ute ur skogen innan det riskerade att angripas av blånadssvamp i vårvärmen blev det en hög.


Omålat trä kan ibland angripas av blånadssvamp som ger en svartgrå. Virket från brandområdet. Blånad missfärgar virket och upptäcks genom att virket blir blått, svart eller grönt.


För att motverka blånadssvamp doppades virke i pentaklorfenol direkt efter sågning eftersom blånaden uppstod i otorkat virke. Kan man då vetenskapligt belägga att det är möjligt att redan i skogen välja ut virke som lämpar sig. Skulle gissa att det är virket som var angripet innan det sattes upp. Hoppas på blånadssvamp ,. Almsjuka orsakas av en blånadssvamp (Ceratocystis ulmi).


Avverkning Fällning av träd och arbete såsom upparbetning i syfte att tillgodogöra sig virket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.