fredag 12 februari 2021

Ventilerad krypgrund

I en krypgrund finns det normalt ventiler installerade. En krypgrund byggs statiskt sett upp på samma sätt som plintgrunder. Grunden är helt inbyggd men är ventilerad via öppningar. Här informerar vi om ventilation och undertrycksventilation av krypgrund.


Så här ventileras lukt och radon bort.

Bristfällig ventilation i hus och krypgrund kan ofta utgöra en bidragande orsak till problem med fukt. Skiss som visar en modern uteluftsventilerad krypgrund. Varför ventilera krypgrunden? Jag funderar på att sätta in en trygghetsvakt i vår krypgrund och samtidigt isolera mark och grundmur med er 10mm.


Bygger man nytt ska man kanske hellre välja platta på mark och om inte det är möjligt satsa på krypgrund utformade som varmgrun. Oftast består den av yttermurar som står på en betongsula. Krypgrund kan byggas som inneluftsventilerad så avfuktare ej behöver användas.


Förr talade många om att ventilera upp torpar- och krypgrunder som gärna drog åt sig röta.

Det blev bara etter värre. Under sommarhalvåret är krypgrunden både kallare och fuktigare än uteluften vilket bidrar till en ökad risk för att träbjälklaget ska drabbas av mögelangrepp. Ungefär varannan krypgrund drabbas av fukt- och mögelskador. Att bara ventilera krypgrunden löser inte alltid problemen. Ventilation av krypgrund (torpargrund).


Tvärtom så kan ett ökat luftflöde i vissa fall. Var tredje villa har problem med fukt, mögel, röta eller hussvamp. Vanligast är problemet i hus med utelufts- ventilerad krypgrund byggda på 70-talet och framåt. Den vanligaste uppbyggnaden av en krypgrund är en murad grundmur som huset vilar på. Grundmuren är ventilerad genom ett visst antal ventiler.


TrygghetsVakten Krypgrund för ventilerade grunder. Avfuktare för krypgrund och vind framtagna för att skydda huset från faror som fukt, lukt, mögel och radon. Man skall ventilera krypgrunden lagom och när det är fördelaktigt.


Många hus som står på krypgrund har problem med förhöjda fukthalter, vilket ofta ger mögel och en otäck doft. Men det går att åtgärda fukt i. Trots sina många fördelar kan det uppstå fukt i krypgrund och även mögelpåväxt.

Läs hur problemet lätt åtgärdas med rätt ventilation och avfuktning. För att sänka den relativa luftfuktigheten är det viktigt att luften i din krypgrund är tillräckligt varm då varm luft kan hålla mer. För att undvika fuktskador i hus är det viktigt att anpassa varje specifikt utrymme och se till att ventilera ,. Om fuktig inneluft läcker upp till vindsutrymmet via otäta luckor, skorstensstockar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.