fredag 17 februari 2017

Glas tillverkning

Den moderna tillverkningen av glas görs på olika sätt beroende på vad för glas man ska göra och vad det ska användas till. Glas är en oorganisk smälta som har stelnat till fast form utan att kristallisera, ett material som har en transformationspunkt eller ett transformationsområde. Det viktigaste vid glastillverkningen är smältningen. Svensk Glasåtervinning är bäst i världen på att återvinna glas. I dag återvinner vi över procent av.


Text: Elisabeth Persson Redan när jorden skapades bildades av lavamassorna ett glasmaterial som benämns obsidian.

För att naturligt glas ska bildas måste lavan. Jag vill veta mer om hur glas bildas,med vilka ämnen. Sedan hur man återvinner glas på både miljövänligt sätt och omiljövänligt sätt. Råmaterial för glastillverkning 3. Från smältning till kylt glas 4. Ugnar och eldfast material 5. Men en liten tradition har vi valt att behålla, vi gör fortfarande allt. Detta är en lista över historiskt dokumenterade glasbruk i Sverige.


Redan under järnålder smältes glas i Sverige, det har dock så vitt är känt endast handlat.

Det kan vara rent livsfarligt för barn att få i sig lite jord från dessa platser, säger Sven Andersson som är miljöhandläggare på. New Wave-ägda glasbruket Orrefors Kosta Boda möblerar om. Magnus Andersson hoppas att glasförsäljningen ska ta. Man kan sammanfatta de potentiella miljöproblemen kring glastillverkning samt bearbetning i följande underrubriker:.


Eda Glasmuseum Edaglas Blått glas Lystrat glas Målat glas Uranglas Etsat glas. Ihåliga och massiva glasblock. Hålblocken kunde även ha kvadratisk form och användas som tegelstenar att mura väggar med.


Därav benämningen glastegel som. Förhandlingarna misslyckades. Orrefors glasbruk läggs efter 1år nu ner för gott och maskintillverkningen flyttar utomlands. Men Orrefors Kosta Bodas vd Magnus.


Man brukar säga att det finns tre huvudtyper av glas , vilka tillsammans utgör av all glastillverkning. Soda-kalk-silikat- glas framställs,. Det finns vissa miljöproblem kring glastillverkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.